Sådan kan hempcrete hjælpe byggeindustrien i kampen mod klimaforandringer

Det er tid til at byggeindustrien gør sit for at hjælpe i kampen mod klimaforandringer.

Byggeindustriens CO2-udledning

Det er tid til at byggeindustrien gør sit for at hjælpe i kampen mod klimaforandringer. Lige nu er industrien en stor del af problemet, da vi skaber op til 13% af de drivhusgasser, der er ved at koge planeten. Det er muligt for byggeindustrien at være neutrale inden 2050 – men vi har lang vej igen.

Traditionelle byggematerialer er en kæmpestor del af problemet. Cement er ansvarlig for hele 8% af vores samlede CO2-udlejninger – hvis det var et land, ville det være det tredje mest forurenende i verden efter Kina og USA. Det er på grund af den kemiske reaktion, der opstår i cementproduktion, som frigiver CO2. Derudover skal cement også brændes ved ekstremt høje temperaturer, hvilket bruger utroligt meget energi.

I en varmere verden med mere uforudsigeligt og ekstremt vejr, har vi brug for materialer, der tilbyder den samme robusthed og holdbarhed som cement. Der er flere innovative og bæredygtige måder at fremstille cement på, men de implementeres ikke hurtigt nok, og vi har ikke tid til at vente.

Men hvad hvis vi kunne skifte beton ud med et grønnere alternativ? Det er her hempcrete kommer ind i billedet – et potentielt alternativ til beton, der suger CO2 ud af atmosfæren fremfor at tilføje endnu mere.

Hos SoRoTo går vi højt op i at fremme bæredygtige og miljøvenlige vaner i byggeindustrien. For at opnå dette, dedikerer vi interne ressourcer til at fremme vores egen viden og forståelse for grønne byggemetoder.

Hvad er hempcrete?

Hempcrete er et biobaseret materiale, der består af kernen af en hamp-plante (hamp-stængel) samt vand og kalk. Det er ikke ligeså stærkt som beton, så det er ikke vægtbærende, og kan ikke bruges til fundamenter. Hempcrete er dog et godt alternativ til vægge, gulvplader og lofter. I nye bygninger, hvor hempcrete bruges til at lave vægge, er det ikke nødvendigt at tilføje syntetiske isolerende materialer, da hempcrete har betydelige isolerende egenskaber. Det kan også bruges på eksisterende bygninger for at forbedre isoleringen, og så er det fantastisk til restauration af historiske bygninger. Takket være dets unikke sammensætning, er hempcrete modstandsdygtigt overfor fugt, skadedyr og brand.

Men vigtigst af alt, så er hempcrete CO2-negativt – materialet opbevarer nemlig mere CO2 end det udleder i løbet af dets levetid. Hempcrete kan ende med at blive et vigtigt værktøj i kampen mod klimaforandringer.

Hempcrete kan nemt blandes i en tvangsblader – husk at læse vores guide i ”Hempcrete-byggeri”.

Derfor er hempcrete et miljøvenligt materiale i samtlige livsstadier:

1. Hamp suger kulstof ud af atmosfæren

I løbet af otte ugers vækst, fanger 2,5 hektar hamp mere end samme areal træer når at absorbere på et helt år. 

Når det derefter forvandles til hempcrete og bruges i forbindelse med byggearbejde, er kulstoffet låst fast i materialet. Det gennemsnitlige hempcrete hus opbevarer 5,5, tons CO2 igennem materialets levetid – kontra et hus lavet af ikke-bæredygtige materialer, der til sammenligning udleder 48 ton. 

Ved at bygge hjem med hempcrete, kan vi efterleve den stigende efterspørgsel for boliger rundt omkring i verden samtidigt med at vi arbejder mod en grønnere fremtid.

2. Det absorberer kulstof i flere årtier

Gennem en proces ved navn karbonering fortsætter hempcrete med at suge kulstof ud af atmosfæren gennem årene. Denne proces gør endda at hempcrete bliver stærkere og mere modstandsdygtigt – en ren win-win for brugere og planeten.

3. Det er gendannende for jorden at avle hamp

Da hamp er naturligt afvisende overfor skadedyr og ukrudt, er der ikke brug for pesticider, som kan forurene jorden og drikkevandet.

Faktisk kan avl af hamp endda hjælpe med at rense forurenet jord (fun fact: efter ulykken i Tjernobyl, blev der plantet hamp for at gendanne jorden).

4. Det hjælper med at bygge varme og sunde hjem

Modsat andre isolerende materialer, har hempcrete ikke brug for syntetiske kemikalier baseret på fossile brændstoffer, og det frigiver derfor ikke toksiner, hvilket betyder at hempcrete er bedre for helbredet end traditionelle løsninger.

Derudover regulerer hempcrete temperaturen indeni bygninger, da det opbevarer varme indeni materialet og dets luftlommer. Varmen er fanget længere, og hjem bygget med hempcrete er derfor mere energibesparende og billigere i drift end ”gennemsnittet”.

Materialet er endda åndbart, og det agerer som en svamp, der absorberer og frigiver fugt for dermed at udlufte bygningen og forebygge fugtproduktion.

Så hvis du vil tage en grøn beslutning og gøre dit for at bekæmpe klimaforandringerne, er hempcrete måske materialet for dig. Udover dets mange miljømæssige fordele, er det et fantastisk alternativ til traditionelle materialer, og det kan bruges til at bygge modstandsdygtige og varme huse, der er klar til fremtidens udfordringer.

Her til sidst, vil vi gerne nævne at der er mange forskellige meninger om og alternativer til hempcrete, og vi glæder os ligeså meget som du gør til at se hvordan fremtidens byggematerialer kommer til at se ud. Husk at læse vores opslag ”Hempcrete-byggeri”.