Skal du bruge blandearme med stål eller gummi til din tvangsblander?

Vidste du, at vi både har blandearme med stålskovle og med gummiskovle? Og hvad hele idéen med de forskellige slags blandeskovle egentligt går ud på?

Det særlige SoRoTo® blandesystem

Da Benny Andersen, SoRoTo® grundlæggeren, i sin tid opfandt det særlige SoRoTo® blandesystem, var han udmærket klar over, at han havde fat i den lange ende – hvorfor han selvfølgelig også skyndte sig at patentere det.

De 4 blandeskovle på stålmøllen er designet sådan, at det komplette sæt blandearme får fat i hele blandingen. Det betyder, at du får en ensartet blanding – hurtigt. De fleste produkter er faktisk færdigblandede på 3-5 minutter.

Men husk nu altid at tjekke, hvad der står på posen! Der kan være stor forskel på, hvor lang tid en blanding fra forskellige producenter skal have.

Og ud over antallet af blandearme og de rigtige vinkler på skovlene, ville Benny også have, at man let skulle kunne løfte blandemøllen af – så SoRoTo® blandemøllen kan selvfølgelig fjernes uden brug af noget værktøj overhovedet.

Det betyder, at det er lettere at rense din blandemaskine efter brug – og så kan du også let skifte over til en gummiblandemølle – hvis nu du pludselig skal blande et helt andet materiale.

Læs vores FAQ: Hvordan rengør jeg min tvangsblander

Forskellen på gummi- og stålskovle

Grunden til, at der findes to forskellige slags blandemøller, er nemlig ikke fordi, vi har udviklet en luksusmodel og en standard, som nogle fejlagtigt tror. De er simpelthen beregnet til forskelligt blandemateriale.

Stålskovlene er bedst til langt de fleste produkter. De tager godt fat, skraber alt med, hvis de er justeret og vinklet korrekt, og så er der hele 4 arme at gøre godt med, hvilket effektiviserer blandingen og resulterer i et færdigt mix på de 3-5 minutter.

Du bør dog bruge et blandesystem med gummiskovle til blanding af stenholdigt materiale, som beton. Faktisk til alle produkter med sten på over 8mm. Gummiblandemøllen med de 3 gummiblandearme og topgummi i krydset kan uden problemer blande materiale med sten på op til 32 mm.

Gummiskovlene er – kombineret med det meget fleksible topgummi, der sidder øverst på et gummikryds – designet sådan, så hvis en sten kommer i klemme mellem skovlene og karret, så giver skovle og kryds sig, så stenen kan komme fri.

Har du stålskovle på din betonblander, når du blander stenholdigt materiale, skal maskineriet kæmpe for at køre skovlene videre rundt, hvis noget sidder i klemme. Karret kan tage skade, og gear og blandearme kan ligefrem knække.

Skulle uheldet alligevel være ude, og en sten sætter sig fast, så har vi heldigvis de gode spændstifter i toppen af udgangsakslen til at tage lidt fra - og de er billige at udskifte. Læs mere om spændstifterne lige her.

Det er altså rigtigt smart med gummiarme til det stenholdige materiale, men stålarmene blander hurtigere, blandt andet fordi der er en ekstra arm.


Når du køber en SoRoTo® Tvangsblander, skal du vælge, om du vil have en blandemølle med gummi- eller stålskovle.

2 cementblandere i 1

Standardversionen på en lille tvangsblander (40 L - 120 L) er med stålskovle, og de store tvangsblandere (200 L og 300 L) er med gummiskovle som standard.

Grunden til, at standardversionen på de store 400 V-maskiner er en anden end de små 230 V-maskiner, er, at de store maskiner oftest bruges til materialer som beton og mørtel. Og de mindre bruges fortrinsvis til indendørs murerarbejde; til produkter som fx puds, fliseklæb, materiale til slidlag m.m.

Vi anbefaler at købe standardversionen og så tilkøbe en fuld blandemølle ved siden af – med fx gummiskovle. På denne måde, kan du få 2 maskiner i 1, da blandemøllen let kan ændres frem og tilbage ved blot at løfte krydset med blandearmene af, og sætte de andre på.

OBS:

  • SoRoTo® Tvangsblander 40L og 65-Light kan ikke fås med gummiblandeskovle.
    Er du i tvivl om, hvilken str. tvangsblander du har, kan du se mål på tvangsblanderne her.
  • Blandearmene kan slides på halve år ved dårlig rengøring eller meget hyppig brug. I sådan et tilfælde, kan et nyt sæt blandearme forlænge maskinens levetid igen og igen.
    Korrekt tilpassede og justerede blandearme forbedrer blandekvaliteten og forkorter blandetiden, og så mindsker det spild og behovet for rengøring. Så sørg for at rengøre og justere dine blandearme jævnligt!
  • Husk, vi også har Turboarmen. Turboarmen kan udskiftes med én af armene på en 300L Tvangsblander. Turboarmen er kun beregnet til muremørtel, pudsemørtel og andre linde materialer, for som der står i faktaboxen ovenfor: mange produkter kan nemt få det for varmt, hvis det går for hurtigt – og blandingen kan dermed blive ubrugelig.
  • Har du en gammel, brugt tvangsblander med 2 spændstifter, kan du i øvrigt sagtens sætte en ny blandemølle på – selvom den er beregnet til 4 styk spændstifter. Du kan også købe nye spændstifter (hvis de bøjer eller knækker) og bore ud til dem. Borelære og guide er med i pakken. 
    Er du nysgerrig på, hvordan man gør, så se vores FAQ: Hvordan skifter jeg spændstifter?

 

Hvorfor -30?

Måske har du undret dig over, at der foran på karret på en SoRoTo® Tvangsblander står ”-30” efter størrelsen, fx 100L-30

Det står der, fordi en SoRoTo® Tvangsblander kører med 30 omdrejninger i minuttet. Det er det perfekte antal omdrejninger i minuttet til de fleste slags blandematerialer.

Man skal nemlig være opmærksom på, at går det for hurtigt – drejer blandearmene for hurtigt rundt – så er det sjældent at blandetiden mindskes, men i stedet kan blandingen blive ubrugelig.

I nogle blandinger, aktiveres molekylerne for hurtigt, hvis de får det for varmt. Hærdningsprocessen starter for tidligt, og blandingen bliver klumpet og er lige til at kassere.

Så lad maskinen klare sit arbejde stille og roligt og følg anvisningerne på materialet.

Nogle produkter har dog også godt af at blive pisket – altså blandet med en heftig kraft. Derfor tilbyder vi også en VARIO-model, så du kan justere hastigheden alt efter, hvad du blander - og vi har udviklet den særlige Turboarm til vores 300L Tvangsblander.