Tvangsblander vs. Tromleblander

Tromleblander eller tvangsblander? Er den ene bedre end den anden? Eller er de gode til forskellige ting?

Tromleblander eller tvangsblander? Er den ene bedre end den anden? Eller er de gode til forskellige ting?

Tromleblanderen er den foretrukne blandemaskine i størstedelen af verden. Det er den fortrinsvis, da tvangsblanderen simpelthen ikke er nået ud til alle afkroge.

Tromleblanderen var før i tiden en meget holdbar maskine, men i dag er det de færreste tromleblandere, der holder mere end et par år. Man er simpelthen begyndt at gå mere op i pris – i at lave den billigste maskine – end i ydeevne og holdbarhed.

STYRKE OG EFFEKT

Tromleblandere har ingen gearkasse, og ofte har de meget lidt kobber i viklingerne i motoren. Akselen driver kun kileremmen i en tromleblander, så den behøver heller ikke være så stærk som en tvangsblanders aksel og gearmotor. På en tvangsblander skal akslen drive en række tandhjul og skal i sidste ende helt ud til skovlene på blandemøllen - og de skal tvinges rundt i en potentiel sej masse. Derfor skal motor og gear være særligt stærke.

Fordi tvangsblanderen er stærkere - og pga. dens konstruktion i det hele taget - har den en meget kortere blandetid. Og det er også meget nemmere at estimere blandetiden. De fleste blandinger tager kun 3-5 min. i en tvangsblander!

FORSKELLIGE FORMÅL

Men dette er ikke ensbetydende med, at man altid bør vælge en tvangsblander over en tromleblander. De har hver deres egenskaber og attributter.

Man kan fx ikke rigtigt blande jordfugtigt beton i en tromleblander. Blandingen bliver ofte for våd, så du, når du pudser, kan blive ved at samle overskydende vand op - eller blandingen samler sig i små kugler a la snebolde, der bliver hårdere og hårdere.

MEN en god kvalitets-tromleblander egner sig nogle gange bedre til fx stenholdigt beton/råbeton, end en tvangsblander gør. Råbeton ligger for det meste i et tykt lag, hvor alle molekylerne ikke behøver være aktiverede, så derfor er der ikke behov for at bruge den effektive tvangsblander. Og så kan det være nemmere at få sådan en blanding ud af en tromleblander end af en tvangsblander.

Hvis du blander stenholdigt beton i en tvangsblander, så HUSK at bruge blandearme med gummi! HVORFOR?

 

På figuren:

Det øverste lag: Tvangsblander er bedst

Det nederste lag: Tromleblander er bedst