Bæredygtigt byggeri med cob

Måske er nøglen til fremtidens bæredygtige hjem ikke innovative nye materialer, men de naturlige materialer vi har brugt i flere århundreder

Måske er nøglen til fremtidens bæredygtige hjem ikke innovative nye materialer, men de naturlige materialer vi har brugt i flere århundreder. Et af disse materialer, der er blevet mere populært på det sidste, er cob–en blanding af ler, sand, halm og vand.

Cob og ler er to naturlige byggematerialer, der ofte ”blandes sammen”. De er meget forskellige i forhold til deres sammensætninger og brugsmuligheder. Ler er en slags fin jord, der primært består af alumina, silica og vand. Cob er en blanding af ler, sand og halm (mere om det senere). Cob anvendes typisk som et byggemateriale, men ikke som mørtel. Ler eller lerpuds bruges derimod ofte som mørtel.

Cob kan være stærkt som beton, og det bruges til at bygge varme, energibesparende huse. Det er utroligt bæredygtigt, og har potentiale til at reducere byggeindustriens meget skadelige CO2-udledning, især i forhold til beton.

Cob er blevet brugt som byggemateriale verden over i flere århundreder, især i områder hvor de nødvendige materialer er nemme at få fat på. Her er alt det du skal video om dette miljøvenlige materiale, der er ved at få sit comeback.

Bæredygtige, genanvendelige ingredienser

Ler er et naturligt og vedvarende materiale, der findes under jorden rundt omkring i verden. Ofte graves det op for at lave tunneller, hvorefter det sendes på losseplads. Det er dog muligt i stedet at forvandle materialet, der ellers går til spilde, til et stærkt og effektivt byggemateriale. Da ler findes over det hele, eliminerer det udledninger fra transport af materialer med lastbiler og skibe.

Når råmaterialerne udvundet, blandes cob ved at tilføje halm og sand til leret, hvilket styrker materialet. Alt, der ikke skal bruges eller viser sig ikke at være af tilstrækkeligt høj kvalitet, bliver igen lavet om til råmateriale, så det kan genanvendes, og materialet kan nemt genanvendes sidst i sin livscyklus. Restmateriale fra en traditionel betonblanding emballeres, hvorefter det ofte bortskaffes ved at smide det i en container, hvorimod cob kan genanvendes i haven. Det kræver minimal energi og vand at fremstille cob, så processen producerer generelt meget lidt CO2.

Grønne kvalitetsbygninger med cob

Bæredygtige byggematerialer er naturligvis vigtige i sig selv, men det er også vigtigt at de bruges til at bygge huse, der kommer til at give flere generationer behagelige rammer i form af et energibesparende hjem. Huse lavet af cob anvender en brøkdel af huse lavet af beton eller mursten, så bygningerne er grønne igennem hele livet, hvilket er ensbetydende med at ejerne sparer en masse penge.

Cob er effektiv når det kommer til at holde på varmen og regulere temperaturer, så det holder bygningen varm hele året rundt uden at der er behov for centralvarme. Materialet agerer som en svamp, der absorberer varmen, når det er varmt og frigiven den, når det er koldt. Derudover bidrager halmen i blandingen med yderligere isolerende egenskaber (cob kan også absorbere røg).

Cob giver naturlig beskyttelse mod brand uden at skulle tilføje kemikalier. Derudover er det godt for luftkvaliteten, og dets åndbarhed gør at det er modstandsdygtigt overfor fugt, selv under fugtige og kolde vejrforhold. Materialet er endda også lydtæt, så det beskytter beboerne mod lydforurening.

Huse lavet af cob holder længe. Nogle er stadig i fantastisk form efter flere århundreder. Materialet er stabilt og robust, så det hverken skrumper, sprækker eller svulmer i forbindelse med vejret, og så kan det endda modstå naturkatastrofer såsom jordskælv, brand og oversvømning. 

Ned med byggeindustriens CO2-udledning

Byggeindustrien har en betydelig miljøpåvirkning, og med klimakrisen, der kun bliver værre og værre, er tiden inde til at foretage væsentlige ændringer.

Men vi behøver ikke vælge mellem kvalitet og bæredygtighed. Ved at skifte fra det traditionelle beton til naturlige materialer såsom cob, kan vi drastisk reducere sektorens miljøpåvirkning og samtidigt bygge varme og behagelige hjem.

Bland cob i en Tvangsblander

Cob er et naturligt og historisk byggemateriale, der igen er ved at blive populært takket være dets lave CO2-udledning. Det blandes traditionelt med fødderne, men hvis du foretrækker en mindre udmattende og tidskrævende metode, kan du blande cob ti gange hurtigere og meget nemmere med en Tvangsblander. Det kan være fysisk krævende at bruge cob i byggearbejdet, så lad maskiner såsom vores Tvangsblander gøre det hårde arbejde for dig. Da cob er et tungt materiale, er det vigtigt at maskineriet er ergonomisk. Det er praktisk med fordele såsom et baljestativ, teleskopiske ben, trillebørstilpasning, blandearme, der er nemme at tage af til rengøring mm. Læs vores blog om ergonomi og vores Tvangsblander.

Cob er lavet af ler, vand, sand og halm, der styrker materialet. Forholdet mellem sand og ler er forskellige fra projekt til projekt, da ler findes i hele verden, og materialet har forskellige egenskaber alt efter hvor det er udvundet. Generelt er det en god tommelfingerregel at starte med to dele sand til en del ler. Derudover er det vigtigt at den ønskede mængde cob passer til den valgte Tvangsblander.

SoRoTo har et stort udvalg af Tvangsblandere, fra 40 liter til 300 liter. Tvangsblanderens standardarme kan sagtens klare det, da der ikke er små sten i blandingen. Har du en særlig blanding med sten større end 8 mm, anbefaler vi at bruge vores gummiblandearme

Gear/motorkombinationen i vores Tvangsblandere er valgt med fokus på at opnå den bedste effekt med det laveste forbrug af ampere, så du kan bruge dem selv de steder hvor der ikke nødvendigvis er meget elektricitet til rådighed. Vores standardblandere har en hastighed på op til 30 runder pr. minut, hvilket er optimalt til betonblandinger og fint til at blande cob. Da cob er et naturprodukt, skal det dog blot ”masseres” i form, så du kan endda bruge vores VARIO motor, der kan forlænge og forkorte blandingstiden. SoRoTo Dust Controller kan reducere mængden af støv fra blandingsprocessen uden at gå på kompromis med blandingens kvalitet.

Har du brug for murerbaljer til pudsning eller cobbing, så er SoRoTo H-Baljerne en praktisk løsning, der øger ergonomien og sænker forbruget, da baljerne er designet til at holde længe. Hvis du blander mindre mængder, kan vores Røreværk gøre det. Dog anbefaler vi en lille Tvangsblander for at gøre processen endnu nemmere. 

Sådan blander du cob

Sæt Tvangsblanderen i gang, og tilføj ler, sand og vand. Maskinen blander hurtigt materialerne sammen, så det bør kun tage et par minutter. Hvis dit materiale er for tyndt og ikke samles, skal du tilføje mere ler.

Derefter tilføjer du halmen. Dette gør at blandingen bliver så sej at det kan være hårdt for din Tvangsblander, hvis den ikke er stærk nok. Oplever du problemer, er der to løsninger. Første mulighed er at bruge masser af vand i blandingen, tage den ud af Tvangsblanderen og lade den tørre lidt inden du arbejder videre. Alternativt kan du lave blandingen uden halm og blande cob på den traditionelle måde, altså ved at trampe på blandingen.

Klar til at starte dit cob-byggeprojekt? Se SoRoTos udvalg af Tvangsblandere, og find den perfekte maskine til projektet.

Disclaimer: Følgende blogtekst indeholder retningslinjer i forhold til cob og hvordan det blandes ifølge SoRoTos kommunikation. Bemærk dog at disse retningslinjer er til vejledende brug, og de bør ikke betragtes som erstatning for eventuelle retningslinjer fra producenten.
SoRoTo anbefaler at brugere refererer til producentens instruktioner og retningslinjer for det specifikke produkt for at sikre ordentlig og sikker brug.
SoRoTo er ikke ansvarlig for eventuelle skader eller kvæstelser, der opstår som følge af misbrug eller forkert applikation af producentens retningslinjer.