Bør du vælge UHPC fremfor traditionel beton?

Ultra-High Performance Concrete (UHPC) er et forholdsvist nyt materiale, der er blevet populært fordi det præsterer bedre end traditionel beton på flere parametre

Bør du vælge UHPC fremfor traditionel beton?

Beton er det klart mest udbredte byggemateriale – halvdelen af alle menneskeskabte ting i verden er lavet af beton. Materialet er populært grundet dets holdbarhed, styrke og alsidighed. Beton er et pålideligt materiale i forhold til bygninger, broer osv., men det får mere og mere kritik for at være dårligt for planeten. Faktisk er beton ansvarlig for hele 8% af vores CO2-udledninger.

Ultra-High Performance Concrete (UHPC) er et forholdsvist nyt materiale, der er blevet populært fordi det præsterer bedre end traditionel beton på flere parametre, og derudover er det eventuelt mere miljøvenligt end beton. Vi har forsøgt at lave en konkret oversigt over forskellene mellem UHPC og beton. 

UHPC vs. beton 

UHPC består primært af det samme som traditionel beton, men partiklerne er mindre og derfor tættere på hinanden, hvilket gør at materialet er stærkere. Derudover er der tilføjet fibre såsom stål, glas eller kulstof, der styrker materialet.

En af de primære fordele ved UHPC er at det er stærkere end traditionel beton. Hvorimod traditionel beton kan modstå vægt på under 50 MPa (1 MPa er trykket i et cykelhjul, der er pumpet godt op), har UHPC en minimum trykstyrke på 120 Megapascal. Da materialet er så robust, er der ikke brug for en ramme ligesom der er med normal beton.

Derudover byder UHPC også på overlegen holdbarhed. Materialet kan holde i over 100 år uden behov for vedligeholdelse, selv under ekstremt kolde forhold eller i områder, hvor det udsættes for ekstrem slid. UHPC er næsten dobbelt så modstandsdygtigt overfor slid som traditionel beton. Derudover er det også mindre permeabelt end beton, så det bliver ikke ødelagt af fugt, og så tørrer det hurtigere, så man sparer tid under projektet.

Der er mange fordele, men der er én ting, der forhindrer UHPC i at blive udbredt, og det er ”investeringsomkostningen” – det er ca. tyve gange dyrere end traditionel beton. Men i det store regnskab, der tager levetid og muligheder i betragtning, kan materialet sagtens blive billigere i længden.

UHPC er et meget kompakt materiale under/efter blanding. UHPC kan sagtens blandes i en Tvangsblander. Det kompakte materiale kræver en stærk motor. ”Standard” SoRoTo Gear/Motor kombinationen i vores Tvangsblandere passer perfekt til UHPC, da gear/motor er valgt med fokus på maksimal effekt samt minimalt forbrug af ampere. Sammen med den stærke motor, øger SoRoTos blandearme også Tvangsblanderens styrke, da den samlede kræft fordeles mellem blandearmenes gode vinkler.

Tvangsblandernes standard blandearme kan sagtens gøre det, men hvis du vil have en tilpasset blanding med små sten, anbefaler vi at du bruger vores blandearme med gummiskovle. Hvis du blander en større mængde UHPC i vores 300 liter Tvangsblander, anbefaler vi i stedet vores turbo blandearm, selvom vores standard gummiarme også kan gøre det.

SoRoTos Tvangsblander har en hastighed på 30 runder i minuttet, der er perfekt til at blande UHPC, men har du brug for at ændre antallet af runder i minutter, kan vores VARIO motor hjælpe.

På grund af de små partikler, anbefaler vi at bruge SoRoTos Dust Controller for at minimere produktionen af farligt støv (især i lukkede og minimale omgivelser).

Sådan blander du UHPC i en Tvangsblander

Det innovative og slidstærke materiale Ultra High Performance Concrete kan blandes på en byggeplads med en SoRoTo Tvangsblander. Ved at følge disse enkle instruktioner, kan du have det imponerende materiale klar på ingen tid.

1. Bland cement, stødt granuleret højovnsslagge (GGBS), silicastøv og lidt silicasand i 5 minutter – husk at anvende passende beskyttelsesudstyr.
2. Tilføj vand og superplast indtil blandingen flyder tykt.
3. Tilføj det resterende silicasand lidt af gangen, og bland i yderligere 5 minutter.
4. Tilføj stålfibre, og bland i yderligere 5-8 minutter indtil du opnår den rette konsistens. Det skal hverken være for tørt eller for tyndtflydende. 

Det kan være svært at blande materialet på en meget varm dag, da der er risiko for at vandet fordamper. For at undgå dette problem, kan du erstatte ca. 40% (eller mere alt efter behov) af vandet med is. Superplasten kan også være mindre effektiv under varme vejrforhold, så sørg for at blande og anvende UHPC hurtigt.

UHPC er utroligt stærkt og holdbart, og materialet er mere bæredygtigt end traditionel beton. Hvis du vælger at bruge det til dit næste projekt, er SoRoTos Tvangsblander perfekt til blande produktet hurtigt og effektivt, så arbejdet bliver endnu nemmere. 

Er UHPC miljøvenligt?

Cement er en stor kilde til CO2-udledninger, da det er energikrævende at fremstille, og UHPC indeholder mere cement end traditionel beton, hvilket er ensbetydende med at det skaber mere CO2 at fremstille produktet. Men da UHPC er stærkere end beton, bruger man mindre af det, så reelt set har materialet et lavere CO2-aftryk pr. kvadratmeter. Da man bruger mindre, er der også færre udledninger i forhold til transport (alt efter hvor lokalt materialet/ressourcerne er tilgængelige).

Og hvis vi tager et skridt tilbage og ser mod fremtiden, er UHPC potentielt mere miljøvenligt i løbet af en bygnings levetid, da det holder bedre og ikke skal vedligeholdes eller erstattes i flere årtier. Materialet kan også genanvendes flere gange, og når det ikke længere kan fortsætte i sin eksisterende form, kan det bruges til at lave veje.

Så hvilket materiale er det rette for dig? 

UHPC kan være en løsning til problemerne med cement og dets skadelige indvirkning på miljøet, der bidrager med de samme eller bedre egenskaber. Materialets øgede styrke og holdbarhed gør at det er en attraktiv mulighed for murere med blikket vendt mod fremtiden.

Pt. er prisen på UHPC dog så høj i forhold til normal beton at det kan være afskrækkende. Så det er op til dig at vurdere om omkostningerne er fordelene værd.

Her til sidst, vil vi gerne nævne at der er mange forskellige meninger om og alternativer til UHPC, og vi glæder os ligeså meget som du gør til at se hvordan fremtidens byggematerialer kommer til at se ud. Husk at læse vores opslag ”Hempcrete-byggeri”.


Disclaimer: Følgende blogtekst indeholder retningslinjer i forhold til UHPC og hvordan det blandes ifølge SoRoTos kommunikation. Bemærk dog at disse retningslinjer er til vejledende brug, og de bør ikke betragtes som erstatning for eventuelle retningslinjer fra producenten.
SoRoTo anbefaler at brugere refererer til producentens instruktioner og retningslinjer for det specifikke produkt for at sikre ordentlig og sikker brug.
SoRoTo er ikke ansvarlig for eventuelle skader eller kvæstelser, der opstår som følge af misbrug eller forkert applikation af producentens retningslinjer.