Hempcrete-byggeri: En begynderguide

Hempcrete oplever en stigende popularitet, takket være dets imponerende isolerende egenskaber og åndbarhed

Hempcrete oplever en stigende popularitet, takket være dets imponerende isolerende egenskaber og åndbarhed, samt dets miljøvenlige status sammenlignet med traditionelle byggematerialer såsom beton.

Det er lavet af en blanding af hamp-skæver (den hakkede hamp-stængel) og kalk, og hempcrete støbes som regel omkring en træramme, der bruges til at lave gulve, vægge eller lofter. Alternativt kan blandingen placeres på eksisterende bygninger for at øge isoleringsevnen. Her er alt du skal vide om dette unikke, miljøvenlige materiale. 

Sådan blander du hempcrete

Det anbefales at blande hempcrete i en stor Tvangsblander, da blandearmenes vandrette rotation gør at produktet blandes bedre. Da hempcrete-materialet har en lav massefylde, falder det ikke ned i bunden af en tromleblander, hvilket gør blandingen mindre effektiv. Vi anbefaler vores tvangsblander på 300 liter, da størrelse betyder noget når det kommer til at blande hempcrete. Output i liter er meget lavere sammenlignet med beton. Vores 300 Liter Tvangsblander sælges som udgangspunkt med gummiskovle, og har en blandingshastighed på 30 runder pr. minut, hvilket er perfekt til at blande hempcrete.

Undlad at improvisere med hensyn til mængderne af hamp, kalk og vand, da det er vigtigt at bruge de rette mængder for at sikre at din hempcrete tager form og tørrer ordentligt. Følg producentens instruktioner nøje. En af fordele ved at vælge en blander, er at den giver fuldt udsyn til din hempcrete blanding. Det gælder også SoRoTos tvangsblander.

Vi anbefaler at bruge en Dust Controller, da der opstår meget støv når man blander materialer sammen til hempcrete. SoRoTo Dust Controller fjerner op til 80% støv, og sikrer at du kan se materialet mens det blandes.

Undlad at blande i længere end beskrevet i producentens instruktioner, da det kan få bindingsmaterialet til at klumpe sig sammen. For at teste om dette er sket, kan du samle en håndfuld op og prikke til det med din finger. Det bør falde fra hinanden uden at smuldre og uden at det føles for fugtigt. Når din hempcrete er klar, skal det bruges hurtigt og beskyttes mod regn og direkte sollys. SoRoTo H-Baljer er et effektivt værktøj, der øger produktiviteten, da den unikke låsemekanisme gør det nemt at kombinere to baljer for dermed at opnå en bedre (og mere ergonomisk) arbejdshøjde. Det stærke materiale gør at H-Baljerne kan genbruges år efter år. 

Sådan bygger du med hempcrete

Ved at gå all-in og bygge alt fra vægge og gulve til loft og tag i hempcrete, vil du få mest muligt ud af materialets isolerende egenskaber. Selvom hempcrete er stærkt, er det ikke bærende, så du skal først og fremmest bruge en træramme, der kan bære bygningens vægt og støtte væggene.

For at beskytte hempcrete vægge mod regn og grundvand, skal du bygge en sokkel forneden. Denne sokkel skal være isoleret, for eksempel med bærende termiske blokke, ellers agerer den som en kold bro, der omringer bygningen og hæmmer hempcrete-materialets potentiale for varmetilbageholdelse.

Håndplacering vs. sprøjtning

Hempcrete kan enten støbes i hånden eller ved sprøjtning. Hvis der er tale om en stor bygning, er sprøjtning højst sandsynligt det rigtige valg, da det er meget mere effektivt, men generelt er håndplacering at foretrække, da processen er enkel og low-tech.

Placering af hempcrete

Inden du placerer hempcrete, skal du lave en midlertidig forskalling, der bliver stående indtil din hempcrete er hærdet. Du kan bruge krydsfiner, stål eller plast. Når forskallingen placeres, skal du sikre at den står lige, da din hempcrete indretter sig efter formen.

Placer din hempcrete i lag på 10-15 cm, fordel materialet og gør laget jævnt ved at presse behandskede hænder mod blandingen. Trykker du for hårdt eller bruger du værktøjer, kan det nedsætte iltmængden i materialet, hvilket gør at det ikke isolerer optimalt.

Placer hempcrete i din valgte forskalling, og placer forskallingsbrædder undervejs. Når du når til en åbning såsom et vindue, kan du bruge et lag hempcrete, der er 2-3 cm højere end nødvendigt (medmindre du er ekspert og ved præcis hvilken mængde/højde du skal bruge). Overskydende materiale kan skæres væk med en sav, når blandingen er tør.

Hvis det er sidst på dagen og du kun er nået halvvejs med din forskalling, kan du tilspidse din hempcrete for at lave en gradvis hældning. Når du fortsætter næste dag, kan du bygge videre, da processen sikrer at du ikke skaber en svaghed i væggen.

Tørring af hempcrete 

Hempcrete tørrer som regel på en eller to uger. Det går hurtigere når der er luft og varme, så det er en god idé at arbejde med hempcrete i de varmere måned. Undlad at sætte udstyr foran væggene, da dette minimerer luftstrøm/vind/sollys. Når din hempcrete er tør, kan du skære det overskydende materiale fra vinduerne væk (medmindre du, som sagt, er ekspert) og bruge et rivebræt til at give din hempcrete form.

Giv hempcrete et finish

Inden du tilføjer det ønskede finish, skal du sikre at alle de endelige fastgøringsmidler er på plads og at din hempcrete er tilstrækkeligt tør. Fastgøringsmidler i væggen skal være i enten rustfrit eller varmgalvaniseret stål, da den alkaliske blanding af hamp og kalk korroderer andre materialer. Elektriske ledninger kan føres gennem en hempcrete væg, så længe de er indeni et rør af PVC eller rustfrit stål. Rør til vand og gas skal beskyttes med PVC. Leddene på disse rør skal placeres udenpå væggene, så du nemt kan få adgang til dem, hvis dette skulle blive nødvendigt.

Du kan give væggen et vådt finish så snart væggens overflade har dannet en tør skorpe, hvilket du kan teste med en fugtmålet (vi anbefaler en konsekvent værdi på 25% eller mindre, men vi anbefaler at lade væggene tørre så meget som muligt). Undgå at pudse for tidligt, da dette kan medføre kosmetisk skade. For at beskytte materialet skal damp kunne trænge igennem den valgte maling eller finish til en hempcrete væg.

Hvad venter du på?

Hempcrete er et kulstoflager (hamp absorberer mere CO2 fra atmosfæren end det frigiver) med fantastiske isolerende egenskaber, og det er dermed perfekt til murere, der gerne vil i gang med naturmaterialer. Det har aldrig været mere oplagt at prøve kræfter med hempcrete. Materialet kan komme til at spille en vigtig rolle i vores fremtid – både i forhold til byggeindustrien specifikt og verden generelt.

 

Disclaimer: Følgende blogtekst indeholder retningslinjer i forhold til hempcrete og hvordan det blandes ifølge SoRoTos kommunikation. Bemærk dog at disse retningslinjer er til vejledende brug, og de bør ikke betragtes som erstatning for eventuelle retningslinjer fra producenten.
SoRoTo anbefaler at brugere refererer til producentens instruktioner og retningslinjer for det specifikke produkt for at sikre ordentlig og sikker brug.
SoRoTo er ikke ansvarlig for eventuelle skader eller kvæstelser, der opstår som følge af misbrug eller forkert applikation af producentens retningslinjer.