Hvordan blander du resin i en tvangsblander?

Få svaret på hvordan resin blandes i en tvangsblander med en komplet trin-for-trin guide samt pakkeliste.

Du har måske hørt om resin og de mange fordele ved produktet, men er usikker på, hvordan man laver blandingen, eller også ved du meget om produktet, men kunne bruge et par gode råd til at lave blandingen? Uanset hvilken af ovenstående situationer du befinder dig i, har vi skrevet det her blogindlæg med formålet om at klæde dig bedre på til at blande produktet i en tvangsblander.

Vi vil komme med gode råd til at lave en resin-blanding i en tvangsblander, som både kan være med til at spare dig tid og penge, undgå oversvømmelser, ukrudt og meget mere. Derudover vil du kunne læse en 5-steps guide til, hvordan processen kan se ud, når du skal foretage blandingen.

Gå direkte til guiden.

 

Den hurtige gennemgang af blanding med resin

Til at starte med vil vi gerne kort forklare, hvad resin er: Resin er en kunstigt polyeurethan-harpiks. En meget stærk lak, der for det meste består af 2 komponenter, en lim og en hærder. Limen benævnes ofte som A-komponenten, mens hærderen kaldes B-komponenten i en resin-blanding, og når de to blandes, sker der en kemisk proces.

Inden du skal tænke på at gå i gang med at blande resinen, er det vigtigt at have gjort sig et godt forarbejde i sin udvælgelse af underlag, før man kan støbe sin belægning. Hvorfor det er så vigtigt, kan du læse mere om i vores 5-steps guide senere i indlægget. Efter at have udvalgt eller repareret sit underlag, er du klar til at piske resin - her skal limen og en hærder piskes sammen.

Det er vigtigt, at man arbejder hurtigt, da resinen kun kan arbejdes med i 30 min. Mens resinen og hærderen piskes, er det en god idé at blande sit aggregat (aggregat kunne fx være småsten, grus, eller sand) i en tvangsblander. Det er en god idé at gøre det på den måde, for når resinen er færdigblandet med piskeriset, kan du gå direkte over til at blande resinen med aggregatet i tvangsblanderen. Når resinen er blandet op med aggregatet, er du klar til at lægge resin-blandingen.

Læs mere om hvordan man gør dette bedst længere nede i vores 5-steps guide.

 

For at opsummere kort ser processen således ud:

  1. Sørg for et perfekt underlag

  2. Piskning af resin med et SoRoTo SA120NEG

  3. Bland aggregat i en tvangsblander (100-120 L er anbefalet her)

  4. Bland dit resin-bundne aggregat

  5. Læg dit resin-bundne aggregat

 

 

Guide til selve blandingen

Hvis du synes at overstående gennemgang af blanding med resin gik en smule hurtigt, kommer der her en mere gennemgående guide til, hvad man skal være opmærksom på i de forskellige steps i processen. Denne 5-steps guide er dermed et eksempel på, hvordan en typisk proces med at lave en resin-belægning kunne se ud, samt hvad du skal være opmærksom på undervejs.

 

1. Sørg for et perfekt underlag

Det første step er et vigtigt stykke forarbejde, før du kan gå i gang med at støbe belægningen, da man får de bedste forudsætninger for at lægge en resin-belægning ved at have et underlag som er uden huller og forskydninger. Derudover er meningen med belægningen naturligvis ikke, at den bliver højere end de tilstødende græsplæner, bede eller lignende, og derfor kan man eventuelt starte med at grave ud og derefter lægge beton, så overfladen er på 18mm.

18mm er den mest normale højde man tager udgangspunkt i, hvis man fx skal lave en indkørsel til almindelige personbiler, mens 15mm er det normale, hvis det blot er til fodgængere.

 

2. Piskning af resin

Så er du klar til at blande, og først skal resinen piskes. De to komponenter (resinen og hærderen) skal nemlig samles, hvilket du bør bruge et røreværk og et piskeris til. Sørg for at dække af under spanden, du pisker i. Brug et piskeris lignende SoRoTo® SA120neg, der er negativt viklet, og derfor trækker ind mod midten af piskeriset og ned mod bunden af spanden, så risikoen for spild og sprøjt ud over kanten mindskes betydeligt.

HUSK også at bruge handsker!

Hæld de to komponenter sammen – og sørg for at ALT hærderen kommer i! – og pisk resinen i ca. 30-60 sek., indtil det får en homogen, cremet konsistens. Resinen vil skifte farve og blive mere hvid, efterhånden som du pisker den.

Vær også opmærksom på, at den piskede resin ikke bliver udsat for vand. Hvis der kommer vand i, vil der opstå små krystaller i resinen, og så kan den ikke bruges.

Du kan arbejde med resinen i ca. 30 min., og tørretiden er på ca. 8 timer - hvis temperaturen er op til 20֯C. Hvis temperaturen er højere, forkortes tørretiden betydeligt. Hvis der fx er 30֯C, halveres tørretiden!

For en sikkerheds skyld bør du sørge for, at der hverken er nogen, der går eller kører på overfladen før efter ca. 24 timer, selvom resinen tørrer hurtigt.

 

3. Bland aggregatet

Imens du pisker resin, er det en god idé at hælde den første omgang aggregat op i din tvangsblander. Det kunne fx være 2 poser småsten + 1 pose helt små sten.

Kør aggregatet i tvangsblanderen i ca. 30 sekunder. Hvis du bruger flere farver (der er stort set ubegrænsede muligheder for farver og mønster ved resin), bliver de nu ligeligt fordelt, og så fjernes det værste støv. Er der for meget støv i din blanding, kan det påvirke udseendet på gulvet med en skyggeagtig effekt.

 

4. Bland dit resin-bundne aggregat

Hæld resin i tvangsblanderen, så det bliver blandet med aggregatet. Lad det køre i 30-40 sekunder og hæld nu forsigtigt de sidste små sten og sandet i. Det er vigtigt at sandet bliver fordelt jævnt, da det ellers laver små, ikke særligt kønne klumper i blandingen. Gå efter en grødlignende konsistens.

OBS: Blandingen må max blande i 5 min., fra resinen er hældt i! Og hver blanding skal blandes i præcist lige lang tid, for at undgå farveforskel. Nu er du klar til at bruge din blanding af det resin-bundne aggregat.

Hæld det i en trillebør foret med plastik, sluk tvangsblanderen og tøm den HELT v.h.a. murerske og børste. Tør den af med sprit og til sidst WD40, så resinen ikke sidder fast. Dette anbefales at gøre mellem hver blanding. Hvis der er rester fra en tidligere blanding, kan dette også give farveforskel eller pletter.

 

5. Læg dit resin-bundne aggregat

Tjek en ekstra gang, at overfladen er, som den skal være. Du kan eventuelt kridttegne et område ad gangen og give dem numre, for at sikre dig, at dine blandinger bliver jævnt fordelt.

Hæld derefter hele blandingen ud i en bunke. Husk at arbejde fra den fjerneste kant og indad. Tør din murerske af jævnligt (efter ca. hver 6. ”strøg” med sprit, så resinen ikke sidder fast). Brug murerskeen til at trykke blandingen ned mod underlaget, så det bliver komprimeret og spredt ud i den ønskede dybde. Pas på ikke at ”stryge” for mange gange med murerskeen – det kan ødelægge overfladen.

Når du har spredt blandingen ud, skal den nærmeste kant forblive løs og ”ru”, så den ikke sætter sig, inden den næste blanding er klar. Så kan du hælde næste blanding på – helst inden kanten fra den tidligere blanding når at tørre – så du kan få en helt usynlig overgang.

Ovenstående er vores bud på en 5-steps guide til blanding af resin i en tvangsblander, som selvfølgelig ikke var en udtømmende guide til, hvordan det skal gøres. Hvis du er i tvivl om, hvad en resinbunden-belægning er eller hvad fordelene ved den er, kan du med fordel læse vores mere dybdegående blogindlæg: "Hvad er fordelene ved Epoxy Resin/Hvad er en epoxy gulvbelægning".

 

 

Hvad skal jeg bruge for at lægge en resinbelægning?

Når først du er gået i gang med at blande resinen, er der begrænset tid, før det størkner og sætter sig. Derfor er det en god idé at være så velforberedt som muligt, ved at have alt med, der skal bruges på forhånd.

Der skal bruges en del redskaber til belægningen, så derfor får du her en pakkeliste med værktøj og redskaber, som vi anbefaler, at du tager med, hvis du fx skal blande til en indkørsel eller lignede. 

Pakkeliste:

  • Tvangsblander, SoRoTos model 100-120 L anbefales til formålet
  • Røreværk med SA120NEG piskeris til harpiksbinderen til tyndtflydende produkter
  • Spand på cirka 10L
  • En flad betonjutter (som bruges til udjævning/afretning)
  • 2 murerskeer
  • Beskyttelse såsom handsker, briller og knæbeskyttere
  • Hydrometer til tjek af jordfugtighed (fugtniveau under 80%)
  • Brænder til at tørre og varme underlaget
  • Afspærring (tape, kegler eller lign.)
  • Andre småting: Kridt, målebånd, gaffatape (til at kante med)

Det var dermed vores bud på en pakkeliste, som selvfølgelig kan tilpasses efter hvad du arbejder bedst med af redskaber - men forarbejdet er ikke helt færdigt endnu. Det er en rigtig god idé at samle et lille hold på 3 personer, for at være så effektive som muligt (hvilket er meget vigtigt, når man arbejder med resin).

De 3 ”roller” bør fordeles sådan:

  1. Én der fortrinsvis blander

  2. Én, der tjekker overfladen og spreder aggregat med betonjutteren

  3. Én der tegner ønskede områder op, så der kun hældes én blanding resin ud ad gangen, og den bliver placeret det korrekte sted – og spreder aggregatet perfekt ud

 

Du kan læse mere om, hvad forskellen på resin bound og resin bonded aggregater er her. 

Nu skulle du gerne være klædt godt på til at lave en resin-blanding i en tvangsblander, som giver det bedste resultat, når man skal blande resin (hvis du er i tvivl om, hvad der blandes i en tvangsblander og en tromleblander, kan du læse mere om det her). Hvis du leder efter mere information om emnet, kan du give dig i kast med vore andre blogs på siden.

Held og lykke med arbejdet!