Hvorfor vælge High Performance Concrete?

Beton er fortsat et af de mest populære byggematerialer, og det er ikke uden grund – materialet er utroligt stærkt, og holder i op til 100 år.

Beton er fortsat et af de mest populære byggematerialer, og det er ikke uden grund – materialet er utroligt stærkt, og holder i op til 100 år. Men med en række smarte blandeteknikker, kan vi fremstille materialer, der er endnu stærkere og mere modstandsdygtige end beton. High Performance Concrete (HPC) er et af disse innovative materialer, og det kan være en bedre løsning til infrastruktur og bygninger, der har brug for masser af støtte.

Forskellene mellem HPC og traditionel beton

HPC og traditionel beton består begge af cement og aggregater. Forskellen er at HPC bruger mere cement og aggregater i bedre kvalitet, og sammen styrker disse faktorer materialet markant (vi får fra tid til anden spørgsmål vedrørende ”FlowStone” – FlowStone er et forblandet bindemiddel til HPC).

Hvorimod beton generelt har en MPa (Megapascal) på under 50 (1 MPa er trykket i et cykelhjul, der har fået godt med luft), har HPC som regel en MPa på 55-100 (UHPC (Ultra-High Performance Concrete) har en minimum trykstyrke på 120 Megapascal).

Derudover er HPC også mere modstandsdygtigt overfor kemikalier og slid, så sandsynligheden for sprækker er lavere. Dette er ensbetydende med at HPC-strukturer – såsom broer, motorveje og veje – er bygget til at holde endnu længere samt kræver mindre vedligeholdelse og reparation. Derudover er HPC også mere modstandsdygtigt overfor ekstreme vejrforhold, og det er dermed perfekt til kolde klimaer, mens dets vandafvisende kvaliteter gør at det kan bruges under vandet og i kystnære omgivelser.

Sådan arbejder du med HPC

HPC opnår sin fylde styrke meget hurtigere end traditionel beton. Det tager kun et par dage, i nogle tilfælde et par timer, og så kan du fjerne formen og spare en masse tid på arbejdspladsen. HPC er et bearbejdeligt materiale, der kan bruges til at lave komplekse former, og det findes i forskellige farver, så du kan lave diverse designs.

Når en bygning eller infrastruktur er blevet for gammelt og dermed skal dekonstrueres, kan HPC genanvendes som noget nyt.

I forhold til traditionel beton, er HPC mere kompakt under/efter blanding. HPC byder på diverse fordele, og kan endda blandes i en Tvangsblander. Det kompakte materiale kræver en stærk motor i forbindelse. SoRoTos ”standard” Gear/Motor kombination i vores Tvangsblandere passer perfekt til HPC, da gear/motor er valgt med fokus på maksimal effekt samt minimalt forbrug af ampere. Sammen med den stærke motor, øger SoRoTos blandearme også Tvangsblanderens styrke, da den samlede kræft fordeles mellem blandearmenes gode vinkler.

Tvangsblandernes standard blandearme kan sagtens gøre det, men hvis du vil have en tilpasset blanding med små sten (større end 8 mm), anbefaler vi at du bruger vores blandearme med gummiskovle. Hvis du blander en større mængde HPC i vores 300 liter Tvangsblander, anbefaler vi i stedet vores turbo blandearm, selvom vores standard gummiarme også kan gøre det.

SoRoTos Tvangsblander har en optimal hastighed på 30 runder i minuttet, der er perfekt til at blande HPC. Har du brug for at ændre antallet af runder i minutter (øge eller sænke hastigheden), kan vores VARIO motor hjælpe – men vi anbefaler 30 runder i minuttet, når der skal blandes HPC.

På grund af de små partikler, anbefaler vi at bruge SoRoTos Dust Controller for at minimere produktionen af farligt støv (især i lukkede og minimale omgivelser).

Prisen på HPC

HPC er dyrere end normal beton, så du bliver nødt til at overveje om den øgede styrke og holdbarhed er pengene værd. Svaret afhænger af hvilken struktur du er ved at skabe.

På grund af sin styrke, kan HPC erstatte materialer såsom stål (ligesom UHPC), hvilket betyder at du i nogle tilfælde kan spare penge – f.eks. når du bygger højhuse. HPC gør at broer kan have længere strækninger uden støtte, så du sparer penge på bjælker. Og på motorveje og travle veje, kan brug af materialet være ensbetydende med mindre vedligeholdelse. HPC er det rette valg til disse strukturer, men til mindre bygninger og hverdagsbrug, er det nok ikke optimalt prisniveauet taget i betragtning.

High Performance Concrete vs. High Strength Concrete

Selvom High Strength Concrete er endnu en innovativ form for beton, skal det ikke forveksles med HPC. High Strength Concrete slår kun beton i forhold til styrke. Materialet har ikke HPCs imponerende egenskaber, såsom fantastisk holdbarhed og bearbejdelighed.

High Performance Concrete vs. Ultra High Performance Concrete

Hvis du stadig ikke er tilfreds med HPCs akkreditiver, og gerne vil have endnu mere ud af din beton, bør du overveje Ultra High Performance Concrete. UHPC er endnu mere holdbart, stærkt og modstandsdygtigt takket være de fibre – såsom stål, glas eller kulstof – der tilføjes betonblandingen. UHPC har en imponerende trykstyrke på op til 180 MPa, sammenlignet med HPCs 55-10. Det kommer dog næppe som en overraskelse at dette materiale koster endnu mere.
Disclaimer: Følgende blogtekst indeholder retningslinjer i forhold til High Performance Concrete og hvordan det blandes ifølge SoRoTos kommunikation. Bemærk dog at disse retningslinjer er til vejledende brug, og de bør ikke betragtes som erstatning for eventuelle retningslinjer fra producenten.
SoRoTo anbefaler at brugere refererer til producentens instruktioner og retningslinjer for det specifikke produkt for at sikre ordentlig og sikker brug.
SoRoTo er ikke ansvarlig for eventuelle skader eller kvæstelser, der opstår som følge af misbrug eller forkert applikation af producentens retningslinjer.