Tvangs- eller Tromleblander? Få den optimale partner

Vi giver dig svaret på forskellen på de to maskiner. Så ved du, hvilken du skal gå efter, næste gang du køber blander.

Tromleblanderen er den foretrukne blandemaskine i størstedelen af verden. Det skyldes faktisk primært, at tvangsblanderen ikke er nået ud til alle afkroge og ikke, at tromleblanderen er at foretrække.

LANG ELLER KORT AFFÆRE

Tromleblanderen var før i tiden en meget holdbar maskine, men i dag er det de færreste tromleblandere, der holder mere end et par år. Man er simpelthen begyndt at gå mere op i pris – og dermed i at lave den billigste maskine – end i ydeevne og holdbarhed.

Tromleblanderen

Tromleblandere har ingen gearkasse og ofte meget lidt kobber i viklingerne i motoren. Akslen driver kun kileremmen, så den behøver heller ikke være så stærk som en tvangsblanders aksel og gearmotor.

Tvangsblanderen

På en tvangsblander skal akslen drive en række tandhjul og i sidste ende nå helt ud til skovlene på blandemøllen - og de skal tvinges rundt i en potentiel sej masse. Derfor skal motor og gear være særligt stærke.

Fordi tvangsblanderen er stærkere - og pga. dens konstruktion i det hele taget - har den en meget kortere blandetid. Og det er også meget nemmere at estimere blandetiden. De fleste blandinger tager eksempelvis kun 3-5 min. i en SoRoTo® tvangsblander!

SE TVANGSBLANDERE

 

Hvad skal du bruge den til?

De to maskiner har dog hver især deres fordele afhængig af, hvad de skal bruges til.

Jordfugtigt beton

Tromleblanderen egner sig ikke til jordfugtigt beton. Blandingen bliver ofte for våd, så du, når du pudser, kan blive ved at samle overskydende vand op. Det sker også, at blandingen samler sig i små kugler a la snebolde, der bliver hårdere og hårdere.

 

Stenholdigt beton

Tromleblanderen egner sig godt til stenholdigt beton/råbeton. Ofte bedre end en tvangsblander. Råbeton ligger for det meste i et tykt lag, hvor alle molekylerne ikke behøver være aktiverede, så derfor er der ikke behov for at bruge den effektive tvangsblander. Og så kan det være nemmere at få sådan en blanding ud af en tromleblander end af en tvangsblander. 


Stenholdigt beton kan dog sagtens blandes med et optimalt resultat i en tvangsblander.
Du skal blot huske at bruge blandearme med gummi!

 

Resin

Resin egner sig ikke til en tromleblander. Den er oplagt at blande i et røreværk i en tvangsblander med stålskovle.

Resin er en form for belægning, der vinder kraftigt frem i disse år. Det er en kraftig lak, der blandes med grus eller småsten, så det ender som en fuldstøbt stenbelægning. Resin laves af polyurethan harpiks og består af to komponenter, lim og en hærder.

Det er et oplagt alternativ til grus, cement, asfalt, bro eller flisebelægning. Og det bruges i hele verden til eksempelvis indkørsler, gangstier og underlag til swimmingpools og terrasser.

 

Det gode valg - for miljøet og pengepungen

Hvis man kigger på den lange bane, står det klart, hvad det giver mest mening at investere i.

En tromleblander, der skal udskiftes efter ganske kort tid er ikke en god investering i det lange løb, selvom det på den helt korte bane muligvis er den billigste at investere i.

Samtidig er der en betragtelig miljøbelastning ved igen og igen at udskifte eksempelvis tromleblander. Der er brugt energi, ressourcer og råstoffer til fremstilling. Derfor giver det mest mening, at din maskine kan holde så lang tid som muligt.

Livslangt forhold

En tvangsblander har som udgangspunkt meget længere levetid end en tromleblander og vil derfor være det bedste køb. Samtidig kan en tvangsblander tilgodese alle dine behov, fordi det er muligt at købe forskellige blandearme, så den kan arbejde med alle materialer.

Skulle de forskellige dele blive udtjent, behøver du heller ikke investere i en ny, men blot skifte de pågældende reservedele. På den måde kan din tvangsblander holde i flere årtier frem for få år med en tromleblander.

 

SE tromleblandere

SE TVangsBLANDERE